2021-06-05 08:41:27• hírek • Bede Emőke

Több mint 300 baromfit kellett leölni Túrterebestelepen

Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza miatt a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) továbbra is árgus szemmel figyeli a megyébe érkező, illetve a megyén áthaladó állatszállítmányokat.

Az egyik eheti ellenőrző akció során a DSVSA munkatársai 1.200 lejre bírságoltak egy Arges megyéből érkező élőállat-szállítót, aki a teherautón található tojótyúkokat a hatályos törvények által előírt dokumentumok nélkül fuvarozta. Túrterebestelepen pedig azért osztottak ki egy figyelmeztetést a hatóságok, mert az újonnan érkező tojótyúkokat nem jelentették be a törvény által kijelölt időn belül. Ugyanezen eset kapcsán a DSVSA elrendelte 324 baromfi leölését és elégetését is. Az ily módon elpusztított szárnyasok összértéke 2972 lej volt.


Három községben van jelen az afrikai sertéspestis


A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság pénteki adatai szerint a betegség pillanatnyilag három településen van jelen a megyében: Szaniszlón, Halmiban és Csedregen, további 26 gócpontot már sikeresen felszámoltak. A hatóság ezzel kapcsolatban ismételten felhívja a figyelmet, hogy csak és kizárólag azok a sertések kerülnek leölésre, amelyeket a vírus által érintett gazdaságokban neveltek. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a gazdáknak kötelező módon be kell jelenti az állatokat az országos adatbázisba, annál is inkább, mert a nem regisztrált állatok után kártalanítási összeget sem tudnak fizetni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: